«Oppskrift på Surdeig»

10955329_10207453390320803_3825938486642616441_n Bli med på surdeigsirkuset du også! for å bli skikkelig fristet og inspirert til å bake med surdeig, og ikke minst hvor lettvint det er, sjekk ut denne mannens video. da kan jeg love deg at du blir hektet etter hvert! å bli en surdeigsbaker er nesten avhengende! Jeg har nå hatt Brynjar (surdeigen min) i kun 1 uke og er helt hektet på surdeigsbaking allerede! Give it a try!

Før du setter i gang med din egen surdeigstarter så skal du vite det at når den kommer til live og du ser livlige små bobler og at den er skikkelig aktiv, så har du på en måte fått ett nytt familiemedlem. de første dagene/ukene må den ha mat hver dag, og når den har vokst seg stor og sterk så trenger den kun mat minimum 1 gang i uken. hvis du ikke følger dette kostholdet så vil sannsynligvis ikke surdeigen din trives så veldig godt og dø etter en stund. men en god surdeig kan faktisk klare seg i kjøleskapet opp i mot 2 uker uten mat. da kaster du mesteparten av den, lar det være igjen 10 % og fyller på med nytt mel og vann.

Du skal også vite at det tar lengre tid å bake med surdeig enn med vanlig gjær. sånn tidsmessig så gjør det det, men det er bare å gjøre som jeg har begynt med, så går det helt utmerket! blir faktisk mindre jobb også! jeg setter bare surdeigen før jeg går å legger meg, da bruker man no knead metoden, så det er bare å røre sammen mel, vann, salt og en liten slump surdeig til den er jevnt fordelt, men du må for all del ikke elte deigen! så er det bare å sette på lokk og la den stå å heve i 7/9/10/13/17/24 timer alt etter hvor god tid du har! desto lengre desto bedre!

Surdeigstarter:

  • 0,5 dl rugmel (helst økologisk)
  • 0,5 dl hvetemel (helst økologisk)
  • 1 dl lunkent vann
  • 1 ss maltekstrakt

Rør disse ingrediensene sammen i ett glass med lokk som rommer minimum 5 dl sånn at man har plass til å mate surdeigen og at den får plass til å g\heve seg. Her er det veldig viktig med god hygiene slik at bakteriekulturen i melet blir påvirket av andre bakterier. så vask hendene grundig, skyll vekk eventuelle såperester fra glass/røreutstyr. kan også være lurt å koke opp glasset i en kjele med vann for å sterilisere det. da er det større sjanse for at du lykkes med din surdeig. Nå når du har blandet alt sammen. skru lokket på, men la det være tilgang til litt luft, så la lokket stå på gløtt sånn at surdeigstarteren får tilgang til luft. da trives den mye bedre. Nå er det bare å la den stå i 24 timer.

Dag 2:

Nå har det forhåpentligvis dannet seg noen små fine bobler på toppen av surdeigen. det er bevis på at det er liv i surdeigen din. hvis det enda ikke er dannet seg noen bobler, anbefaler jeg deg å starte helt på nytt.

Nå er det bare å gjenta prosessen fra dag 1, men uten maltekstrakten. så fyll på med 1 dl vann, 0,5 dl rugmel og 0,5 dl hvetemel og rør rundt.

Dag 3,4,5…..

Nå er det bare å gjenta samme prosess som dag 2. hvor lenge du må holde på med det avhenger av hvor god bakteriekultur du har i din surdeigstarter. du må i alle fall gjenta denne prosessen i 5 dager, så kan du se om det danner seg masse fine bobler i glasset. den dagen du ser det så kan du ta å helle ut 80% av surdeigen, fylle på med mel og vann til du får like mye surdeig igjen, så lar du den stå i 24 timer. da ser du om surdeigen din har evne til å heve seg i de fremtidige surdeigsbrødene du skal bake. hvis den fortsatt ikke hever seg noe særlig er det bare å holde på med matingen. fordi det er en skikkelig aktiv og livlig surdeig du er ute etter, sånn at dine surdeigsbrød blir luftige og knasende sprø! Så når du skal lage surdeig så må du smøre deg med tålmodighet!

Når det er liv i surdeigen:

Først av alt så er det nå veldig viktig at du gir ditt nye familiemedlem et navn! Mitt lille barn heter Brynjar, men prøv å ikke herme etter andre sine navn. sett ditt personlige preg på den! hva med Sure sivert, Hjørdis, Arnt, Gunhild eller Syrlige Synnøve?

nå når surdeigen din er full av livlighet og du ikke har tenkt å bake på en stund, så har du deigen over på et rent glass, skrur lokket godt på og setter den i kjøleskapet. eneste du må huske på er å mate den 1 gang i uken. vil du bake mest fine surdeigsprodukter mater du den med 1 dl hvetemel og 1 dl vann. ønsker du å bake grovere produkter mater du den med 1 dl rugmel og 1 dl vann. du kan også dele surdeigen din i 2 glass, for å mate en med hvetemel og en med rugmel. da kan du bake både fint og grovt brød.

Når du skal bake med surdeigen er det lurt å ta den ut av kjøleskapet kvelden før og mate den godt. så kvelden før du skal bake mater du den med 2 dl vann og 2 dl mel (fint/grovt) og setter lokket på gløtt. sett gjerne glasset oppi en bolle/på et fat i tilfelle surdeigen din er så livlig at den prøver å stikke av. da slipper du masse gris utover hele kjøkkenbenken! ‘når du er ferdig med bakingen og skal sette surdeigen kaldt igjen, så er det ikke nødvendig å mate den.

Enjoy!

Vennlig hilsen Trønderkokken og Surdeigstarteren Brynjar!

  • 1

Respond to «Oppskrift på Surdeig»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s