«Surdeigsbrød på 123…(4567)»

11032509_10207438499468541_4394036843487452741_n

11209360_10207438760915077_7870260916272751769_n

Surdeigsbrød. Det må være noe av det beste bakverket som finnes. Det får en sprø og knasende skorpe, det dufter godt i heimen når man baker surdeigsbrød og sist men ikke minst, så smaker det himmelsk godt, men en svak syrlighet bakerst i ganen. Dette brødet er så godt at det holder i massevis med et lag meierismør. da er man i himmelen! for å «piffe» opp meierismøret ditt litt, sånn at det passer enda bedre til surdeigsbrødet, er å la en pakke smør ligge i romtemperatur over natten, så pisker man det hvitt og luftig og tilsetter hasselnøtt olje eller valnøtt olje. er du av den «sære» typen tar du i en dråpe trøffelolje. Når man tilsetter olje i smøret, så holder det seg mykt selv om man putter det i kjøleskapet. da er du alltid forberedt på at et surdeigsbrød spretter ut av ovnen.

Det du skal vite før du setter i gang med surdeigsbakingen er at du må ha tålmodighet! Siden man her kun bruker naturlige råvarer, så tar det «mye» lengre tid, men jeg kan love deig, at når du står å skjærer i ditt første surdeigsbrød og ikke minst smaker på det, så blir du garantert hektet!

å det at det tar så innmari lang tid er egentlig litt løgn. fordi denne deigen lager seg selv så å si! Det er bare å lage «deigen» på kvelden og la den stå godt tildekket til neste dag. den kan tas når du står opp, men den kan også helt fint stå til du kommer hjem fra jobb! så det er egentlig ikke så mye mer jobb, fordi denne deigen gjør jobben litt selv.

1 Surdeigsbrød på 123…(4567):

  • 900 g hvetemel
  • 6,5 dl romtemp vann
  • 25 g salt
  • 3 ss frisk og aktiv surdeigstarter

Ha alle ingrediensene over i en stor bolle som er stor nok til at deigen kan heve til minimum dobbel størrelse. bland alt sammen med ei tresleiv eller lignende. du skal bare blande til deigen har samlet seg. den skal ikke knaes, og du skal ikke ende opp med en glatt å fin deig. den skal rett å slett se litt stygg ut. dekk til bollen godt og sjekk at det ikke er noe tilgang til luft. hvis det er det så vil deigen tørke ut og du vil ende opp med et dårligere resultat.

Nå er det bare å la deigen gjøre jobben sin. sett den på kjøkkenbenken i alt fra 9 timer til 20 timer, alt etter hvor god til du har. Denne gangen forhevet min deig i 10 timer, og etter forming og strekking av deigen så hevet jeg den i 2 timer til, før steking.

Nå kan du sjekke deigen om den har hevet, noe den forhåpentligvis har gjort. strø godt med mel på kjøkkenbenken og skrap deigen ut på benken. Så kommer det jeg er så sinnsykt dårlig på å forklare, nemmelig «strekkingen» av deigen. men hvis du går inn på denne videoen og ser helt på slutten når deigen til fantastiske Sebastien Boudet er klar til å strekkes, så er han vanvittig god til å forklare det!

Så dekker du til deigemnet med en stor bolle og lar det heve i 2 timer til for å danne et nytt glutennettverk. Når det kommer til steking av dette brødet kan du velge om du vil bruke leirgryte eller ikke. Jeg bruker det fordi da hjelper gryten brødet å heve seg oppover istedenfor utover, men har du ikke en sånn gryte så går det helt fint det også. da bruker du bare et vanlig stekebrett med bakepapir.

sett gryten inn i ovnen når det er igjen 30 min av hevetiden og skru ovnen på 250 grader. Ta gryten forsiktig ut av ovnen og hvelv deigen oppi, helst med brettsiden ned. så er det bare å slippe ut din kunstneriske frihet og lage noen fine snitt i brødet med en skarp kniv, før du sier good bye Brynjar, setter på lokket og inn i ovnen igjen. stek med lokket i 40 min, så tar du av lokket, skrur tempen ned til 220 og steker i 15 minutter til for å få en fin å sprø skorpe!

Nå kommer den vanskeligste delen av alt! nemmelig å legge brødet over på en rist og vente i 40 minutter før du setter fingrene i det! Det er så vanskelig, men så viktig også! skjærer du i det med en gang så vil alt av fuktighet i brødet «sive» ut og du vil ende opp med et råaktig brød etter alt det arbeidet og ventingen!

Håper virkelig du ble inspirert til å komme i gang med surdeigsbakingen!

Vennlig hilsen Trønderkokken og surdeigen Brynjar!

Respond to «Surdeigsbrød på 123…(4567)»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s