«Rugbrød som faktisk ikke smaker så aller værst»

11265034_10207426165720205_1176818875345469964_n

Rugbrød. Alle kan jo ærlig innrømme at ikke alle rugbrødene smaker like godt. de er tunge, smaker surt og veldig veldig mektig! Men her har jeg funnet løsningen! kombiner det med no knead metoden, bruk kefir istedenfor vann og erstatt noe av rugmelet med hvetemel for at brødet skal få litt mer gluten sånn at det hever seg bedre og ikke ender opp som en murstein når det kommer ut av ovnen.

Dette brødet passer perfekt som matpakkebrød og frokostbrød, men det passer også ypperlig til ost og vin. server dette brødet til ost istedenfor den tørre Ritz og kapteinkjeksen du vanligvis serverer til. Skal du lage dette brødet kun for å servere det til ost så er det veldig godt å ha litt grovhakkede valnøtter og tørket frukt i brødet. da blir det full match!

1 fantastisk godt rugbrød:

  • 250 g hvetemel (helst tipo 00 / finbakst mel)
  • 250 g sammalt rug grovmalt
  • 550 g kulturmelk
  • 40 g maltekstrakt
  • 10 g salt
  • 1 liten ts tørrgjær
  • 1 ts karve

Bland alle ingrediensene i en bolle. Du må for all del ikke begynne å elte deigen. bare rør det sammen til du er kvitt alle melklumper og alt er godt blandet. dekk bollen godt med plastfolie eller aluminiumsfolie og la dette stå på benken i 10 timer.

10 timer senere så legger du et ark med bakepapir på benken og strør godt med hvetemel på det. «hvelv» deigen ut på bakepapiret, ta en slikkepott eller en deigskrape hvis du har det og «brett» deigen fra alle kanter inn mot midten til du får et rundt emne. snu så deigen, sånn at skjøtene ligger ned. legg bakebollen over emnet og la det stå å godgjøre seg i 1 time. når det er igjen en halvtime av hevetiden, så setter du en leirgryte/jerngryte med lokk inn i ovnen og skrur opp graderne til 250 grader.

når deigen er ferdig hevet, tar du på deg et par solide grytevotter og løfter gryten forsiktig ut av ovnen og tar av lokket. løft opp bakepapiret og snu bakepapiret over gryten slik at brødet ligger med skjøtene opp i gryten. ta en melsikt og sikt over hvetemel til brødet blir hvitt og snitt det med en skarp kniv, helst tapetkniv/skalpell. her er det bare å bruke din kunstneriske frihet og sette ditt eget preg på brødet. ta på lokket, sett gryten inn i ovnen og stek i 30 min. ta så av lokket, skru tempen ned til 220 grader og stek i 15 min til, for å få en fin skorpe/farge på brødet.

Nå er det viktig å beherske seg og la brødet få hvile på en rist i minimum 30 min før du setter kniven i det. skjærer du i det straks det er kommet ut av ovnen vil brødet virke rått, og få en skikkelig rårand.

Håper du lykkes med brødbaksten og blir inspirert av å lese bloggen min!

Enjoy!

Vennlig hilsen Trønderkokken!

Respond to «Rugbrød som faktisk ikke smaker så aller værst»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s