Sveler…….

IMG_9601IMG_9521

Sveler ble for første gang servert på MRF ferjene i 1971. det sies at den perfekte svelen skal være 1 cm høy og en diameter på 18 cm! Men det skal sies at nå står ikke jeg med målebandet hver gang jeg lager sveler…det gidder jeg ikke. Sveler eller lapper som det også blir kalt er en røre som stekes som regel på takke eller i en stekepanne.

hovedingrediensen i røren er kefir/kulturmelk og hevemiddelet er natron/hjortetakksalt istedenfor bakepulver som i en vaffelrøre. Svelene blir mye mer luftig/porøse enn vafler og har en karakteristisk herlig smak! Tradisjonelt så serveres sveler med smørkrem (smør og melis rørt hvitt) men du kan for all del bruke det tradisjonelle vaffel «pålegget» syltetøy å rømme eller brunost….eller rett å slett ta ei rykende fersk svele og nyt den som den er!

Sveler:

  • 4 egg
  • 2,5 dl sukker
  • 1 ss natron
  • 1 liter hvetemel (her brukte jeg tipo 00 mel)
  • 1 liter kefir/kulturmelk
  • 150 g brunet smør (brun det i kjelen til det er nøttebrunt)

Start med å piske egg og sukker på middels hastighet med en kjøkkenmaskin helst…til du har en tykk luftig å hvit eggedosis. sikt inn hvetemelet og vend det forsiktig inn med natron vekselsvis med kulturmelk. vend tilslutt inn det nøttebrune smøret. grunnen til at jeg bruner smøret er fordi at da får man en herlig god nøtteaktig smak i svelene og man frembringer smørsmaken mye mer enn hvis man kun smeltet det.

la røre stå å svelle i minst 30 minutter så alle smakene «setter» seg og røren tykner til litt. så er det bare å lete frem den nedstøvede seketakka du arvet fra dine forfedre og sette i gang! hvis du ikke har en slik en så kan du godt bruke stekepannen, men da blir du holdende på ei stund siden du kun får stekt en og en.

server svelene slik som du bruker å servere vafler!

Enjoy!

Trønderkokken

Respond to Sveler…….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s