Eggs benedict….my way!

IMG_9608

Eggs benedict er den perfekte dagen derpå frokost/lunch/middagen som garantert vil få deg i bedre humør! min egne variant av denne retten består at tykke skiver ristet spiralloff, norsk spekeskinke, smørdampede asparges, posjert egg og toppes tilslutt med en syrlig og god holladaise.

det er ikke så veldig tidkrevende heller hvis man planlegger litt. start med å skjære opp tykke skiver med loff eller et godt surdeigsbrød og legg de inni ovnen på ei stekeplate og sett ovnen på 170 grader. kok opp lettsaltet vann med en god klatt meierismør og ha aspargestopper i vannet. la det koke i maks 2 min! sil av vannet og legg aspargesen inn i ovnen sammen med loffen sånn at de holder seg varme. sånn nå har du kun å posjere egg og hollandaise igjen.

Hollandaise er en emulsjons saus som er basen til både bearneise og choron sause. ved å lage en hollandeise så pisker man eggeplommer en klype salt og en skvett hvitvinseddik over vannbad. pisk kraftig til du får en tykk å luftig «eggedosis» så sper man på sakte men sikkert klarnet smør under fortsatt kraftig pisking! her er det veldig viktig å passe på temperaturen! ta av bollen med jevne mellomrom og hold hånden under bollen. er den så varm at du ikke klarer å ta på bollen så må du ta den av varen med en gang sånn at den ikke sprekker. og når du klarer å holde hånden der en god stund uten at du brenner def så må du sette den over vannbadet igjen og fortsette å spe. men kok for all del ikke hollandaisen eller la den bli for kald. da vil den garantert sprekke og se ut som eggerøre!

500 g smør

5 eggeplommer

1 stk sitron

  salt og pepper

Slik gjør du det:

1. Klare smøret og sett til side. Bruk 100 gram smør pr eggeplomme.

2. Skill eggeplommene fra eggehviten.

3. Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme.

4. Kok opp en liten kjele med vann.

5. Ha bollen over kjelen med kokvarmt vann. Pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Pisk kraftig i ca 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske til det blir tykkere og du kjenner litt motstand.

6. Ha i litt og litt av det klarede smøret. Pisk smøret inn mellom hver gang.

7. Smak til med sitronsaft, salt og pepper

Posjering av egg:

kok opp en kjele med vann og tilsett ei ss eddik og ei god klype salt. knekk ett og ett egg i en øse og slipp det forsiktig ned i det kokende vannet. når hviten begynner å stivne så samler du den rundt plommen så den får en rund å fin form. kok i ca 2 minutter. da er plommen fortsatt rennende som den skal være i et posjert egg

Anretning:

ved anretning så legger du først en skive loff på tallerkenen, smører på litt hollandaise, legg på aspargestopper og spekeskinke og hell tilslutt over hollandaise til egget er godt dekket. og hvis du er skikkelig prippen på det som meg så «kaster» du over litt finkuttet kruspersille eller gressløk før servering!

Enjoy!

Respond to Eggs benedict….my way!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s