Rosastekt andebryst!

IMG_7333IMG_7332

Andebryst er vell ikke noe man kan kalle hverdagsmat…Dette er noe man velger til en spesiell anledning. Dette er den perfekte hovedretten i en 3 retters middag eller noe du disker opp med for å imponere med dine kokeskills! Denne retten ser veldig «avansert» ut…men den er overraskende enkel å lage siden den kun inneholder 3 komponenter i tilegg til saus som kan lages dagen før for å få mindre å gjøre selve dagen.

Et perfekt andebryst får du ved å rute opp skinnet…stek brystet med skinnsiden ned. start med en kald stekepanne og null olje/smør! Grunnen til at man skal starte med kald panne er fordi at skinnet inneholder en god del fett som ikke vil oppløses hvis du starter med en glohet panne. da vil fettet bli sittende på og du ender opp med et seigt skinn istedenfor et skikkelig crispy og godt skinn! og du må ikke bli fristet til å tilsette mer fett…brystet inneholder mer enn nok fett til å steke i!

Du må ikke finne på å oversteke et andebryst! da vil det garantert bli seigt! et perfekt andebryst bør ha en kjernetemp på 57 grader! da er det rosa, mørt og saftig…la for all del brystet hvile i minimum 10 min før du skjærer i det.

Hvis det nå er sånn at du er en sånn skikkelig «matsnobb» som har alt av de nyeste kjøkkengadgetsene og tilfeldigvis en sous vide maskin og en vakuum maskin så kan du faktisk sous vide andebrystene på 56 grader i 3 timer! da får du garantert et perfekt resultat. da ruter du skinnet etter den er sous vide kokt, krydrer det godt med salt og pepper og steker det i pannen for å få sprøtt og glinsende skinn!

Røstipoteter:

Her brukte jeg Mandelpoteter, men Beate eller Asterix fungerer like fint! start med å halvkoke skrellede poteter. de skal fortsatt være ganske så faste sånn at de kan rives på et rivjern etter kokingen. for å få en ekstra smak på potetene hiver du en liten bit med sellerirot i kokevannet! sil av vannet og la potetene bli så kalde at du klarer å håndtere de. riv potet og sellerirot på et grovt rivjern og bland i litt salt og pepper…gjerne timian hvis du har det tilgjengelig.

Smelt rikelig med meierismør i en stekepanne, lag små «kaker» av potetmassen og stek de til de er fått en fin stekeskorpe og gjennomstekt!

Glaserte grønnsaker:

Her kan man rett og slett bruke hva man har tilgjengelig av grønnsaker..men det ideelle er rødløk, purreløk, sellerirot, gulrot og kålrot! skjær opp alt av grønnsaker i fine og jevnstore staver sånn at de blir ferdig kokt samtidig.

ha ca. 10 ss sukker i en kasserolle og smelt det til du har en karamell som er litt mørk…men ikke brent. ha så i ca. 100 g smør og spe på med vann til du har nok væske til å dekke grønnsakene. kok grønnsakene rett før servering for at de skal holde seg al dente og ikke bli «barnemat»

Rettipannen rødvinssaus:

Etter at du har stekt andebrystene så tar du den samme stekepannen uten å vaske den..sett den på platen og hell i ca. 5 dl rødvin. la dette stå å redusere til du står igjen med en hærlig kraftig reduksjon full av smak. pisk tilslutt inn smør….masse smør! her gjelder det å smake seg frem. etter at du har hatt i smør så må ikke sausen koke. da kan sausen skille seg og du blir nødt til å kaste alt i søpla. til slutt så smaker du til sausen med salt, pepper og eventuelt litt sukker og sitron!

Enjoy!

Respond to Rosastekt andebryst!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s